Phone: +36 20 292 48 29     Email: info@eckonyveloiroda.hu

Rendelkezés az adónk 1 %-áról

A személyi jövedelemadó-bevallások időszakában rengeteg impulzív hirdetés záporoz bennünket a metrón, a facebook-on, kutyasétáltatás vagy éppen vezetés közben, hogy hova és miért nekik adjuk adónk 1 %-át. Már-már az az érzésünk, hogy egy vérre menő háború kellős közepén állunk, ahol rajtunk áll vagy bukik, ki nyer vagy veszít.  

SZJA 1%

SZJA 1%

És tényleg. Sokan nem érzik, de hatalmas a felelősség rajtunk, hiszen igen is számít, hogy segítünk vagy hagyjuk veszni azt az összeget, ami nekünk semmit, a civil szervezetek által egy életnek pedig valósággal a mindent, a túlélést, egy reménysugarat jelenthet.
Sejtetted volna például, hogy a Bátor Tábor éves költségvetésének 20%-át teszi ki a felajánlott adók 1%-a? Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a Te, a Mi pénzünkből összesen 96 tábortánccal, 300 lengéssel az óriáshintán, 500 liter elfogyasztott tejjel, 400 vércukorméréssel, 38 liter kézfertőtlenítővel és 2.760 adag egészséges étellel járulnak hozzá a beteg gyermekek lelki gyógyulásához. És ez csak 20%!

Magánszemélyként az idén is szabadon dönthetünk arról, hogy a megfizetett adónk 1%-át felajánljuk egy regisztrált civil szervezetnek, további 1%-át pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy a kiemelt előirányzatnak, amely 2017-ben a Nemzeti Tehetség Program.

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja +1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

A rendelkezés benyújtására  2017. május 22-ig van lehetőségünk, a következő módon:

  • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt
  • e-SZJA online kitöltő felületen
  • munkáltatói adó megállapítás esetén 2017. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak
  • a bevallástól függetlenül, közvetlenül a NAV-hoz a 16EGYSZA jelű nyomtatványon

 

2016-ban több mint 3 millió ember adott be adóbevallást. Azok közül, akik maguk készítették el bevallásukat, 78%-a ajánlotta fel adója 1 %-át. Akik viszont nem maguk készítették el bevallásukat, azoknak csupán 23%-uk rendelkezett erről.
Mivel idén nagyon sok bevallást a NAV készít el, félő, hogy a felajánlások nagy része feledésbe merül. A fentiek alapján mindenkinek saját lelkiismeretére bízzuk a döntést, hogy felajánlja-e adója 1%-át, de mielőtt egy legyintéssel továbbugrunk a kérdésen, gondolkodjunk el rajta, hogy nekünk egy pár perc fáradozás, másnak viszont hatalmas segítséget jelenthet.

VGyÉ