Phone: +36 20 292 48 29     Email: info@eckonyveloiroda.hu

Adószámos magánszemély vagy egyéni vállalkozás?

A magyarországi vállalkozások több mint fele egyéni cég. Az egyéni vállalkozások aránya pedig mintegy harmada a gazdasági társaságok összességének. Az egyéni vállalkozók száma az utóbbi években folyamatosan növekvő tendenciát mutat. A népszerűséget tovább fokozza az új Polgári Törvénykönyv változása, mely növelte a minimális törzstőke összegét a Korlátolt Felelősségű Társaságok (Kft.) esetében, csökkentve ezen cégformák népszerűségét. Mutatjuk melyek a legegyszerűbb cégformák.

 1. Egyéni vállalkozás

  Egyéni vállalkozás

  Adószámos magánszemély

Azoknak a magánszemélyeknek érdemes ezt a cégformát választaniuk, akik még nem biztosak abban, hogy tevékenységük hosszú távon működőképes, vagy akik csak kísérletezgetnének, még mielőtt nagyobb összeget invesztálnának a vállalkozásuk beindításához.

Választható tevékenységek:

 • őstermelő
 • állatorvos
 • ügyvéd
 • szabadalmi ügyvivő
 • közjegyző
 • önálló bírsági végrehajtó
 • ingatlan-bérbeadó
 • egyéb szálláshely szolgáltató
 • szellemi szabadfoglalkozású

Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a tevékenységek csak adószámos magánszemélyként folytathatók, de van erre lehetőségük.

 1. Egyéni vállalkozás

Azoknak a vállalkozóknak kötelező ezt a cégformát választaniuk, akik tevékenységüket üzletszerűen, rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából kívánják folytatni. A törvény ugyan nem fogalmaz pontosan, hiszen egy félévente ismétlődő esemény lehet rendszeres is meg nem is, de vállalkozásunk megalapításánál kellő körültekintéssel kell eljárnunk, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak. Előnye, hogy bármilyen tevékenységet végezhetünk vele és adózás szempontjából is több lehetőség közül választhatunk. Ezekkel egy későbbi cikkben bővebben foglalkozunk majd.

Néhány fontos különbség a két forma között:

Szempontok Adószámos magánszemély Egyéni vállalkozás
Általános forgalmi adónak alanya alanya
Az adó fizetője akinek a számlát adjuk* az egyéni vállalkozó
Költségelszámolás van, de korlátozott van
Iparűzési adó nincs van
Minimális járulék nincs van
Veszteség elhatárolása nincs van
Vállalkozás indulása NAV kormányablak, okmányiroda
Bevallási határidő május 20. február 25.

* amennyiben a megrendelő nem magánszemély és az adószámos magánszemély nyilatkozattal kérte a foglalkoztatót az adó megállapítására és levonására vagy munkaviszony valósul meg

A sort még hosszasan lehetne folytatni, hiszen rengeteg szempont áll rendelkezésre a két tevékenységi forma összehasonlítására, de a főbb különbségeket bemutattuk.

Összességében annyi elmondható, hogy ha pl. van egy bolti eladói főállásunk, de mellette idényszerűen, mondjuk a debreceni Mihály Napi Vásárban évente kétszer áruljuk az általunk otthon készített ékszereket, akkor válasszuk inkább az adószámos magányszemély formát. Ha azonban később kinőjük magunkat és feladjuk főállásunkat, hogy csak a vállalkozásunkban dolgozzunk, akkor más cégformát kell választanunk.

Amennyiben a témával kapcsolatban bármilyen további kérdése lenne, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink valamelyikén: