Hőségriadó – munkavédelmi szempontból

2017. augusztus 24-e éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó van hazánkban. Ilyenkor még nagyobb gondot kell fordítani a dolgozókra, testi- és szellemi épségükre. A munkavédelmi törvény kimondja, hogy a munkavégzéshez megfelelő környezet szükséges. Ez azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű levegőt kell biztosítani a dolgozók számára. A különböző típusú munkákhoz a munkáltatónak biztosítania kell a megfelelő körülményeket, amelyről külön jogszabályi rendelkezés szól.

hőségriadó

hőségriadó

A meleg évszakokra vonatkozó előírások a következők:

 • Szellemi munka 21-24 fok
 • Könnyű fizikai munka 19-21 fok
 • Közepesen nehéz fizikai munka 17-19 fok
 • Nehéz fizikai munka 15-17 fok

A jogszabályban leírt hőmérséklet nem az egyszerű hőmérővel mért értéket jelenti, hanem figyelembe veszi a hősugárzás és a légmozgás hatását is, amellyel korrigálják a mért hőmérsékleti értéket.

7 pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat:

 1. Amennyiben a hőmérséklet (zárt térben vagy szabadban) meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak. Legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. Nem kötelező az ásványvíz, alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, de ennek cukortartalma nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot.
 2. A védőital fogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségű poharat kell biztosítani és figyelni kell a közegészségügyi követelmények betartására.
 3. Bizonyos munkatípusnál, bizonyos hőmérséklet esetén 1 órán belül pihenő időt kell adni a dolgozóknak. A hőmérséklet növekedése esetén pedig egyre nő az egy órán belüli pihenő idő aránya is.
 4. A pihenő időt óránként kötelezően ki kell venni, az nem összevonható.
 5. A pihenő idő miatti munkaidő kiesés munkabércsökkentéssel nem büntethető.
 6. A pihenő idő miatt kiesett munkaórák pótlására a munkavállaló csak rendkívüli bérezés mellett kötelezhető.
 7. Szabadtéri munkavégzés esetén 11-15 óra között árnyékos helyet, valamint védőruhát kell biztosítani a munkavállalók részére.

További hasznos tanácsok a meleg időben:

 1. Mindig legyen nálunk víz
 2. Rövid sétához is használjunk napvédő krémet
 3. Viseljünk sapkát, kalapot
 4. Allergiások ne húzzák le az ablakot menet közben, mert a melegben felerősödnek a pollenek káros hatásai
 5. Kerüljük az alkoholtartalmú italokat és cukros üdítőket
 6. Kerüljük a nehéz ételeket
 7. Erős izzadás esetén figyeljünk a sópótlásra
 8. Kora reggeli vagy késő esti órákban szellőztessünk

A fenti szempontok figyelembe vétele mellett a munkáltatóknak szem előtt kell tartaniuk a munkavállalók különböző életkori sajátosságait, valamint aktuális tűrőképességüket és szükség esetén a munkavégzés szabályait is módosítani kell.

VGyÉ